Voorbeeld maatwerkworkshop

Het CLU streeft ernaar dat criteria die door ontwikkelaars van leermiddelen gehanteerd worden, ontleend zijn aan resultaten uit wetenschappelijk onderzoek, onderwijskundige en vakdidactische theorievorming en systematisch vergaarde praktijkkennis, kortom evidence-informed zijn. Dit is dan ook de basis van ons opleidingsaanbod. Op deze pagina lees je een voorbeeld van een workshop voor Studio VO.

MILK-gerelateerde workshop voor StudioVO

In opdracht van VO-content ontwikkelt en onderhoudt StudioVO de Stercollecties van VO-content. Het CLU gaf de afgelopen jaren regelmatig feedback op de Stercollecties als onderdeel van de kwaliteitscyclus van VO-content. Zoals alle ontwikkelde leermiddelen steeds onderhoud nodig hebben, is dat ook bij de Stercollecties het geval. Daarom werd het CLU gevraagd om een workshop te geven over wetenschappelijk bewezen criteria in relatie tot de indeling (structuur) van de Stercollecties. Het waarom van gemaakte keuzes van die structuur stond daarbij centraal. 

Van leerzaamheidscriteria naar kwaliteitscriteria voor je eigen leermiddelen

Jaren geleden ontwikkelde VO-content op basis van de leerzaamheidscriteria uit de MILK, kwaliteitscriteria voor de Stercollecties. Aan de hand van deze kwaliteitscriteria werden, ter verhoging van de kwaliteit, de Stercollecties aangescherpt. Het ging daarbij bijvoorbeeld om aandacht voor het activeren van voorkennis, het scherper formuleren van de leerdoelen, de leesbaarheid van leerteksten en het geven van feedback. Zoals het gaat in ontwikkeltrajecten is er verloop in ontwikkelaars en is het regelmatig nodig om weer eens met elkaar om de tafel te gaan zitten en te kijken of iedereen nog op dezelfde manier kwaliteitscriteria hanteert. Dit keer deden we dat wat betreft de structuur binnen een Stercollectie. Ofwel: ondersteunt een Stercollectie het leerproces van de leerlingen zo optimaal mogelijk door bijvoorbeeld op het juiste moment voorkennis te activeren, duidelijk geformuleerde leerdoelen te geven en daarbij passende opdrachten.

Workshop waarbij dezelfde taal en werkwijze centraal staan

Het doel van de workshop was om met het gedachtengoed achter de MILK te bepalen op welke wijze de Stercollecties optimaal ingedeeld kunnen worden zodat het leerproces zo goed mogelijk ondersteund wordt en de leerlijn binnen een Stercollectie duidelijk te herkennen is.

Ter voorbereiding keek de workshopleider eerst naar enkele Stercollecties om accenten voor de workshop te bepalen. Hierna werd het programma vastgesteld en de leerdoelen geformuleerd. De volgende onderdelen kwamen tijdens de workshop aan de orde:

  1. Hoe mensen leren, waarbij ingegaan wordt op de werking van het geheugen en wat kans op onnodige belasting van het werkgeheugen geeft;
  2. Het gedachtengoed achter de MILK en wat dit betekent voor de structuur/indeling van leermateriaal;
  3. Voorbeelden uit verschillende Stercollecties gekoppeld aan de MILK;
  4. Zelf aan de slag om de kwaliteit van (onderdelen van) de Stercollecties en de structuur ervan te bepalen en verbeterpunten aan te geven.

Natuurlijk is veel van het besprokene voor ontwikkelaars bekend gebied. Toch zien we tijdens workshops dat het met elkaar erover praten net weer een paar nieuwe wetenswaardigheden aan het licht brengt. Naast het aanscherpen van inhoudelijke kennis, merken we ook dat ontwikkelaars met elkaar (weer) meer dezelfde taal gaan spreken.


“Het was leerzaam om in te zoomen op hoe mensen leren en wat we kunnen doen om dat proces bij leerlingen zo veel mogelijk te stroomlijnen. Ik heb handvatten gekregen om kritischer naar leermateriaal te kijken en bewuster keuzes te maken in het structureren en vormgeven van ons leermateriaal.”

~ Ruth van Duijn


“Nuttig om te bespreken hoe de leerdoelen beter kunnen aansluiten op de inhoud. Hendrianne is duidelijk in haar uitleg en samen zijn we tot een goed besluit gekomen om wijzigingen te kunnen doorvoeren in de bestaande lesmaterialen.”

~ Carlijn Hogema